Heeren van Rustenburg - Locatie

Locatie

Fijn thuiskomen op je eigen landgoed

Over niet al te lange tijd vind je de Heeren van Rustenburg tussen de Rustenburgstraat en de Biezengors. Wat een heerlijke plek om thuis te komen. Je rijdt de buurt in via een statige laan aan de Rustenburgerstraat. De bomenlaan ligt verhoogd tussen twee slootjes. Wat een bijzonder welkom! Doordat dit de enige toegang is, komt er alleen bestemmingsverkeer. De dorps ogende straten met gebakken klinkers worden gesierd door bomen en hagen. Hardrijden is hier praktisch onmogelijk. Waardoor de jonge ‘heeren én dames’ fijn en veilig buiten kunnen spelen.

Heeren van Rustenburg - De jonge heeren

Voetgangers en fietsers kunnen via de langzaamverkeer-route de buurt verlaten, waardoor je zo in het dorp bent. Je fietst in 5 minuten naar het centrum waar je allerlei winkels vindt voor je dagelijkse boodschappen. En heb je jonge ‘Heeren’? Die kunnen in de directe omgeving naar school. De basisscholen zijn op loopafstand. Spelen kan trouwens perfect in de eigen buurt. Er komt een speelvoorziening in het groene plantsoen bij de twee-onder-een-kapwoningen aan het water.

bereikbaarheid

Met de auto is Heeren van Rustenburg uitstekend bereikbaar. Je bent hiervandaan zo op de N217 die aansluit op de A16 richting Dordrecht en de A29 naar Rotterdam. In de nieuwe buurt is volop parkeer-gelegenheid en diverse woningen hebben één of twee parkeerplaatsen op eigen terrein.

Wist je dat de haven van Puttershoek uit de 16e eeuw stamt? Vroeger gaf deze haven toegang tot de Binnenmaas. Het historische karakter van de haven is grotendeels verloren gegaan. Maar wil je nog het oude Puttershoek proeven, dan geven de gevels aan de Westhavenzijde, het Veerhuis, het voormalige gemeentehuis en de kerktoren een goed beeld.

water in de hoofdrol

Met de Oude Maas die de randen van Puttershoek siert, mag het duidelijk zijn dat water een hoofdrol heeft in het dorp. Ga lekker bootjes kijken vanaf de kade met een ijsje in de hand of geniet bij Café ’t Veerhuys van alles wat voorbij komt over het water.

Zuiddiep is een prachtig natuurgebied onder de rook van Puttershoek. Het gebied is niet toegankelijk voor publiek, maar via het wandelpad langs Zuiddiep heb je prachtig zicht op het ruige terrein waar eb en vloed hoogtij vieren.

winkels

In het hart van Puttershoek zijn er allerlei winkels waar je terecht kunt voor je dagelijkse boodschappen en net dat beetje meer. Zoals je waarschijnlijk wel weet, vind je rond de Pieter Repelaerstraat de meeste winkels. Er is een Albert Heijn, Lidl, bakker, Hema en meer. Parkeren kan in dit gebied trouwens voor de deur!

Historie

Waar historie en heden elkaar vinden

Met een beetje voorstellingsvermogen kun je de historie van deze plek herbeleven. Vroeger stond in de directe omgeving Hofstede de Rustenburg. Een goed onderhouden rijksmonument dat in 1639 werd ontworpen door de eerste eigenaar en bewoner Johan van den Steen Emanuelzoon. Hierna volgden er nog vele eigenaren en dat maakt dat lange tijd elke steen een eigen verhaal vertelde in de Hofstede.

De bekende Coöperatieve Suiker Unie was de laatste 30 jaar eigenaar. Een felle brand legt in 1997 de boerderij, het woonhuis, de stal en houten schuur met grotendeels

rieten dak volledig in as. Er was geen redden meer aan en in 2001 werd alles gesloopt. Met de brand ging een stukje geschiedenis van Puttershoek verloren.

Wij hopen met de Heeren van Rustenburg weer waarde toe te voegen aan Puttershoek. De nieuwe ‘Heeren’ gaan hier opgroeien, jong en ouder leven samen en met elkaar gaan we nieuwe geschiedenis schrijven. Van braakliggend terrein naar een mooie, nieuwe buurt die qua ontwerp zijn inspiratie vindt in het rijke verleden en de mooie omgeving.