Architect

Ontwerp een buurt met een dorps thema en veel verschillende typen huizen! Dat vroegen we Richard van Tiggele van Venster Architekten. Door zijn grote voorliefde voor romantische, dorpse architectuur was de vraag hem op het lijf geschreven. Enthousiast vertelt hij hoe hij tot dit ontwerp is gekomen.

De oude haven van Puttershoek was de belangrijkste inspiratiebron voor mij. Hier zie je verschillende panden naast elkaar met een speelse variatie aan typen ramen, steenkleuren, metselwerkdetails en kapvormen. Deze afwisseling heb ik doorvertaald naar het hedendaagse ontwerp van Heeren van Rustenburg. De woningen hebben wisselende goothoogtes, er zijn allerlei typen woningen en ook de kapvormen en kaprichtingen zijn steeds verschillend. Ook zie je in de nieuwe woningen elementen terug van de voormalige Hofstede van Rustenburg. Kijk maar naar de roedes in de ramen, de symmetrische opbouw en de schoorstenen.

Herkenning
“Naast het feit dat de belangstellenden wat te kiezen hebben, geeft de variatie veel sfeer aan een nieuwe buurt. Je hebt niet één van de zoveel huizen, maar woont in de twee-onder-een-kap-woning met tuitgevel, één van de witte huizen aan het water, het vrijstaande huis aan de Groeneweg óf de hoekwoning waar we in de zijgevel de naam van de buurt hebben verwerkt. Dit zie je gelijk als je over de statige entree de buurt in komt rijden.”

Samen wordt het beter
“Ik ben blij met het ontwerp dat Marco van Wetten van Ars Virens voor de buitenruimte maakte, want in zo´n statige, groene setting met bijzondere zichtlijnen komen de huizen nog beter tot zijn recht. Marco reageert hierop: ”Mooi toch als je met elkaar het plan tot een hoger niveau kunt tillen. Het resultaat is dat Heeren van Rustenburg zich door architectuur en landschappelijk ontwerp nu naadloos voegt in de bestaande omgeving en ook nog eens kwaliteit toevoegt.”

Met zo'n rijke historie moet je iets doen!
“Ik heb goed gekeken naar cultuurhistorische en natuurlijke elementen die specifiek zijn voor deze plek. Dit gebied vertelt namelijk echt een verhaal en het zou jammer zijn om daar niets mee te doen. Daarbij heb ik het gewenste thema ‘dorps wonen’ in mijn achterhoofd gehouden, zodat Heeren van Rustenburg die fijne gemoedelijke sfeer krijgt.”

Inspiratie uit het verleden
“De naam verwijst naar de oude hoeve, die iets verderop stond. De historie van die plek is goed gedocumenteerd. De vele foto’s lieten mij zien hoe de oude hofstede was opgebouwd. Heel functioneel met markante bomen, weitjes en erfbeplanting. Op historische boerenerven vind je logisch geordende ‘kamers’, omringd door groen, mooie solitaire bomen en vaak een oprijlaan (‘laning’). Het geheel had een monumentale statigheid. De heldere opzet met chique oprijlaan, parkeerplaatsen die in groen zijn ingepakt, hagen rond de tuinen en volwassen bomen, zie je straks terug in Heeren van Rustenburg.”

Beleef de mooie plek waar je woont
Marco geeft aan dat hij ook de omgeving in het plan heeft willen integreren., “Ja, die is namelijk te mooi om niet zichtbaar te maken. Via zichtlijnen beleef je het landschap; het groen en de dijk. Hoe verder je de wijk inrijdt, hoe meer er zichtbaar wordt. De groenzone aan de oostzijde loopt door het plan heen en ook het water baant zich een weg tussen de woningen door. De entree van de wijk wordt gevormd door een statige entree en wordt voorzien van mooie, grote bomen.